wvneptunus.nl, neptunus.club

W.V. Neptunus - 's-Hertogenbosch

Eind 1939 hield de toenmalige voorzitter van de 'Bossche Watersport Vereniging Neptunus' een redevoering bij de viering van het vijfjarig bestaan van de vereniging. Sjef van Daal heeft de tekst van die redevoering opgediept uit de archieven. Lees en geniet.

In vroeger tijden waren het niet alleen de dorpsburgemeesters die zich ergerden aan 'onzedelijk' gedrag. Lees hier de brief van het bestuur van WSV Neptunus van april 1938. Veel succes zal het niet gehad hebben, want wat valt daar nu aan 'ongedaan' te maken? Zie ook de andere artikelen op de pagina Historie op deze website.

Sjef van Daal heeft in zijn archief nog een brief gevonden van de toenmalige burgemeester van Engelen, de heer Kempenaars, die zich in de zomer van 1950 zeer heeft gestoord aan kennelijk onzedelijk geklede watersporters. Lees hier zijn brief, als (destijds) serieuze vermaning.

Sjef van Daal 27-01-12

 

"Jongens opletten, de vorst periode komt er aan".

 

Dat was de vaste kreet in de vijftiger jaren want het was dan het geval? De haven vroor in die tijd nogal eens dicht met alle gevolgen van dien. Met het wisselen van de waterstand kwamen de afmeerpalen omhoog en los te staan. Er werd dan ook preventief ingegrepen en zo snel mogelijk strooibussen om de palen gebonden (hout in die tijd) om tegen opvriezen te beschermen.

 

Maar het was toch altijd een heel gedoe daarom moest er maar iets anders op verzonnen worden, het zou Neptunus niet zijn als er niet een goedkoop plan naar voren kwam. Er waren leden die een stelletje pijpsstukken van ongeveer een halve meter wist te liggen die om de palen pasten. De palen werden net boven water afgezaagd en de pijpstukken er op geplaatst en vast gezet. Maar ja de diameter van de palen verschilde en ze moesten met keggen en schroeven vastgezet worden. In de winter de pijpdelen eraf en in het voorjaar de pijpdelen weer op de afgezaagde houten palen. De palen waren zo gered.

 

Maar na twee winters bleek het toch niet zo'n goed plan. Want het was in de zomer niet prettig, al die losse bovendelen van de palen. De meerpalen werden later vervangen. Maar nu met beklede stalen pijpen. Het heien gebeurde toen met een drijvende heimachine waarvan alleen de heihaas was in gehuurd, het stel en het sjouw en heiwerk gebeurde door eigen leden onder aanvoering ven Harrie van Berkel sr.

 

Het was toen goed want de palen staan er nog steeds.

Sjef van Daal 01-01-12

Neptunus was zich er al vroeg van bewust dat het milieu belangrijk was. In het begin van de vijftiger jaren vond men dat een W.C belangrijk was. Vooral de dames hadden geklaagd dat wanneer zij hun plasje moesten doen alleen op de pust in hun boot terecht konden. Geen probleen na onderling overleg was men het mee eens dat er een WC moest komen. Naast het clubhuis werd onder aan het talud een WC gebouwd, de leden waren toen ook inventief. De een wist nog een deur te staan en wat planken bij een gescharreld er werd driftig getimmerd. De WC pot werd georganiseerd en een afvoer onder het looppad ingegraven, direct de haven in. Maar er was toen nog geen waterleiding aan de steiger dus moest indien nodig maar een puts gebruikt worden. Fijn dat was weer klaar, ieder blij en vooral voor de dames werkte het goed.

 

Maar met die puts water was het toch een beetje een knoeiboel en de kerels plasten er nogal eens naast. Dit was niet zo goed voor de vloer en op een gegeven moment gekrijs in de WC. Er was een dame met pot en al door de vloer gezakt. Grote hilariteit. De vloer was ingewaterd en verrot. Voor Neptunusleden geen probleem. De vloer werd vernieuwd maar wel degelijk en ieder was weer gelukkig.

De notulen van de oprichtingsvergadering van WV Neptunus en ernaast de tekst met spelfouten, of in oude spelling :-). Opmerkelijk hoe bijvoorbeeld vereniging afgekort is met wat lijkt op vrn:  en de spelling van de naam Fenroj (of Venroj).

 

Oprichtingsnotulen_Neptunus_1

Oprichtingsnotulen_Neptunus_2

Water Sport Vern: “Neptunes

Zaterdag den 8 september 1934. 

Heden was het de oprichtingvergadering de watersport vern: de heer Kees v. Stiphout lopende de bijeenkomst met de uiteenzetting de onderhandeling die hij gevoert had met den Heer Fenroj houdhandelaar alhier en stelde voor tot het overgaan tot het kiesen van een voorloopig bestuur den Heer Jansen aanvaarde de funcie als voorzitter den Heer v. Dinter als penningmeester de heer Kouwenberg als orde comisaris. Kees v. Stiphout als secretaris.

als eerste punt van bespreken werd er besproken de aanlegstijger en kluploods. de voorzitter met de secretaris zouden verdere onderhandelingen met den heer Fenroj voeren tot het tot stand komen der lichtplaats en stijger.

de naam der Vern werdt gouw gevonden namelijk Neptunes de god der wateren.

de contributie werd vastgesteld op 15 c per week in de 30 zeilweken werd bepaald het betalen der havengeld op, voor zeilboot, 15 c per week voor cano 10 c per week opmerkelijk was het dat de aanwezige personen met ware entosiasme en goede moet het tot stand komen der vern: waren.

wij allen hoopen dat de leden door een trouwe opkomts en met goede wil zullen mede werken tot den bloei en groei der Vern en dat ze spoedig mogen gerekent worden tot de beste watersport vern. van land hierop sloot de voorzitter de vegadering met de bepaling dat er elke eerste maandag van de maand een vergadering zou plaatshebben en dankte alle leden voor de trouwe opkomst.

De secr Kees v. Stiphout

De voorzitter E. Jansen

Wie heeft er een verhaal bij? Laat het weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sint 1964

1964

Sinterklaas 197- a

197? of ook 1964

 

Sinterklaas 197- b

197? of ook 1964

 

Sint jaar onbekend 2

19??

 

Sinterklaas 1974

1974

 

Sinterklaas 1977

1977

 

Sint 1989

1989

 

Sint 2000

2000

 

Sint 2001a

2001

 

Sint 2001b

2001

 

Sint 2001c

2001

 

Sint 2003

2003

 

Sint 2004

2004

 

Sint 2005

2006

 

Sint jaar onbekend 1

2006

Foto's uit  de oude doos. Wie heeft er een verhaal bij? Laat het weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sluis 0, 25 jaar Neptunus

 

Jaar? Hijsen van de vlag.

 

1953, watersnood: buitenboordmotoren voor de militairen

 

Jaar? Brand in de binnenhaven.

Advertentie

Komende activiteiten

26 mei 2018 om 12:00 -
Floating diner
27 mei 2018 om 09:30 - 15:30
Zeillessen Jeugd
27 mei 2018 om 13:00 -
Diamantwedstrijd
31 mei 2018 om 19:00 -
Diamantwedstrijd
04 juni 2018 om 20:00 -
Algemene ledenvergadering
07 juni 2018 om 19:00 - 02:00
Diamantwedstrijd

Andere watersport

Watersportclubs in de omgeving